Vad har din värk och dina smärtor att berätta

Fri från långvariga smärtor och med insikter om hur smärtor, stelhet och mående påverkats av händelser man varit med om. Det gör att man får en förlåtande attityd mot sig själv och andra.

Jag tror många undrar hur det kan komma sig att en kvardröjande ryggsmärta är lika jobbig i dag som för tre år sedan då den uppstod – torts att man inte kan hitta några fysiska ”fel” på ryggen. Men den där händelsen som skapade ryggvärken, den finns med och ingår i hjärnans prediktion av så väl smärtförnimmelse som tankar, handlingar och känsloyttringar.

På en grundkurs i Mindful Tapping under momentet smärtor händer många oväntade och positiva saker.

Spänningar i nacke och axlar med besvärande huvudvärk

Under smärtövningen jobbade en kvinna med spänningarna i nacke och axlar, som ofta ger henne en riktigt besvärlig huvudvärk.

En enorm trötthet kom över henne. En trötthet som hon upplevde sitta inne i hennes kärna, djupt inne i kroppen i de små musklerna som håller uppe ryggraden. Jag uppmuntrade henne att vara i kontakt med denna trötthet, vilket var ok för henne, samtidigt som hon tappade.

I tröttheten fanns djupt begravda känslor av att ständigt behöva hålla upp sig själv, eftersom det inte fanns någon trygg vuxen när hon var liten. Hon hade även blivit utsatt för övergrepp, vilket hon inte hade fått stöd för från omgivningen. Hon upplevde att hon hela livet varit tvungen att hålla tyst om detta. Att försöka vara normal på utsidan fast hon inte kände sig normal alls. Att skämmas över något som egentligen inte varit hennes fel. Skamkänsla som hon upplevde nu och gjort så många gånger förr, gjorde sig påmind i nedre delen av magen. Vi jobbade vidare även med den.

Tröttheten släppte sitt grepp, och när den gjorde det, kom en form av avspänning i axlar och nackmuskulatur. Hon upplevde det som att det nu äntligen fanns en möjlighet för musklerna att hitta nya sätt att röra sig på. Att det fanns någon slags utrymme och inte samma fastlåsta spända känsla som hon brukade uppleva. Med sig fick hon ett nytt hopp och framtidstro och många nya insikter som gjorde det lättare att ta stegen vidare.

Ofta ont och öm i ryggen

En annan deltagare hade följande resa under smärtövningen:

Hon fokuserade in på själva smärtan som satt bak i ryggen, mellan skulderbladen. Det var ett område som hon ofta hade ont i och som var ömt.  Just nu hade hon blåmärke där. Genom att lägga hela sin uppmärksamhet på smärtupplevelsen, stanna kvar i den, uppleva dess form och färg kunde fler aspekter kopplas in.

Ganska snabbt såg hon som tre sumobrottare som satt på hennes rygg och axlar. De tryckte ner henne och hon ville bara ha bort dem. Men det var inte så lätt att bara få dem att gå sin väg, så jag bad henne istället, att medan hon knackade samtidigt vara lite i kontakt med sumobrottarna. Kanske fråga dem om de hade något att säga henne, eller om de själva kunde hitta ett sätt att förflytta sig.

När hon vände uppmärksamheten inåt på detta sätt, skedde en transformation, omedelbart. Helt plötsligt försvann sumobrottarna, smärtan i ryggen släppte och istället förflyttade sig hennes uppmärksamhet till magen, där det nu gjorde ont och spände.

Jag bad henne då vara i kontakt med denna smärta i magen, och se vart den ville ta vägen. Strax smälte även denna smärta bort och försvann. Kvinnan satt och såg helt paff ut. Hon kunde inte tro att det var sant. Så satt hon ett tag och tog hand om sig själv, klappade sig med en hand på kinden och var försjunken inåt i en mjuk och kärleksfull känsla.

Ryggsmärtan som varit så vanlig förut är borta och har förblivit så sedan dess.

Hanna Noorberg
Folkhälsovetare och auktoriserad lärare i Mindful Tapping

Kronisk värk kan bero på barndomstrauma

Kronisk värk kan bero på barndomstrauma